
Bericht van de Reglementencommissie 
Wijziging m.b.t. ‘onreglementair’ gespeelde boules 
  
Een boule die in strijd met de regels wordt geworpen, is ongeldig en alles wat als gevolg 
daarvan is verplaatst, wordt op zijn oorspronkelijke plaats teruggelegd, mits gemarkeerd 
(RPS, artikel 24). 
  
Binnen de NJBB zijn wij er altijd van uitgegaan dat dit ook geldt als een boule wordt 
gespeeld door een equipe die al 'op punt ligt'. Dan is het immers aan de andere equipe om 
de volgende boule te spelen. Zo staat dat ook uitgelegd in het RPS plus, het document 
waarin de reglementencommissie antwoorden heeft vastgelegd op veel voorkomende 
vragen. 
  
Dit is veranderd (niet het artikel maar de officiële interpretatie daarvan). 
De FIPJP (de mondiale overkoepeling van alle nationale petanquebonden die het 
spelreglement vaststelt) heeft bepaald dat een boule die wordt gespeeld door een equipe 
die al op punt ligt, niet kan worden beschouwd als tegen de regels gespeeld en dus geldig 
is. 
  
Deze uitspraak van de FIPJP is gebaseerd op het uitgangspunt dat beide equipes ervoor 
verantwoordelijk zijn in de gaten te houden wie aan de beurt is om een boule te spelen. 
  
Deze uitspraak is bindend voor alle bonden en dus ook voor de NJBB, wat betekent 
dat vanaf nu deze nieuwe interpretatie ook voor wedstrijden in NJBB-verband van kracht 
is. 
  
De reglementencommissie zal zo snel mogelijk het RPS plus op dit punt aanpassen. 

 


